Divadelný ústav vyhlasuje 1. ročník Bienále divadelnej fotografie

09.04.2012 Bratislava

Bratislava 9. apríla (TASR) – S novou aktivitou prichádza Divadelný ústav v Bratislave, ktorý pri príležitosti Svetového dňa divadla vyhlasuje 1. ročník súťaže Bienále divadelnej fotografie. Uzávierka prihlasovania fotografií je do 31. júla.

"Cieľom Bienále je predstaviť divadelnú fotografiu ako svojbytný umelecký druh a tým o nej zvyšovať všeobecné povedomie. Zároveň prezentáciou diel a ich autorov vytvoriť prostredie na odbornú konfrontáciu," pre TASR zdôvodnila Lucia Čarnecká z oddelenia vonkajších vzťahov Divadelného ústavu.

Súťaž je otvorená všetkým profesionálnym fotografom pôsobiacim na Slovensku. Tiež divadlám, ktoré vytvárajú fotografické kolekcie svojich inscenácií. Špeciálnu sekciu Bienále tvorí Študentská divadelná fotografia. S Divadelným ústavom ju zastrešuje Katedra fotografie a nových médií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave so Slovenským národným divadlom. Študentská sekcia vytvára predpoklad na významné formovanie tohto segmentu divadelnej dokumentácie do budúcnosti.

Prihlásené práce posúdi hodnotiaca komisia. Najlepšie z nich budú na výstave v novembri 2012, ktorá ponúkne vizuálne svedectvo o divadelnej produkcii na Slovensku. Ceny sa udeľujú v troch kategóriách. Hlavnou cenou pre profesionálnych fotografov je Grand Prix Bienále divadelnej fotografie. Jej držiteľ okrem vecnej ceny získa možnosť samostatnej výstavy na festivale Nová dráma/New Drama 2013. Divadlá sa môžu uchádzať o Špeciálnu cenu pre divadlo za dôraz na fotografickú prezentáciu svojich inscenácií a mladí autori o Študentskú cenu Bienále divadelnej fotografie.
 

Vyberte región